Thanksgiving

What I love about Thanksgiving is that it’s purely about getting together with friends or family and enjoying food. It’s really for everybody, and it doesn’t matter where you’re from”

Daniel Humm

Ieder jaar vieren de Amerikanen en Canadezen Thanksgiving (dankzeggingsdag). Amerikanen doen dit op de vierde donderdag in november en Canadezen op de tweede maandag in oktober. Het is een nationale feestdag die volledig in het teken staat van dankzegging.

First Thanksgiving

In november 1621 werd dit voor het eerst gevierd door Engelse pelgrims samen met de indianen. Ondanks de moeizame geschiedenis deelde ze samen een maaltijd en spraken ze hun dankbaarheid uit naar God voor de oogst en het overleven van het eerste jaar vol moeilijkheden in een nieuwe wereld. De Wampanoags en Pequamid deelde hun mais met de Engelsen, lieten zien waar ze de beste vis konden vangen en hoe ze hun gewas moesten planten. Zonder de indianen zou er geen Thanksgiving zijn.

Thanksgiving nu

Tegenwoordig wordt Thanksgiving gevierd met de hele familie en komt men van heinde en ver. Omdat het feest in de VS op een donderdag valt, is het meestal zo dat werknemers ook vrijdags vrij krijgen waardoor een familiereünie van vier dagen mogelijk.

“Food, glorious food!”

Uiteraard kan zo’n feest niet gevierd worden zonder de nodige hapjes. Een lekkere gevulde kalkoen met o.a. (zoete) aardappelen, cranberry saus en als kerstje op de taart…Pumpkin (pompoen) pie. Begin je ook al te watertanden?

In 1947 kreeg President Truman een levende kalkoen van de National Turkey Federation en sinds dien is het een gewoonte om hiermee het feestseizoen te openen. Daarbij hoort ook een van de vrolijkste Amerikaanse tradities: het ‘presidentieel pardon’ voor een vette Thanksgiving-kalkoen.

The day after
De vrijdag na Thanksgiving is traditioneel een dag om met het kerstshoppen te beginnen. Een van de drukste dagen in het jaar voor de winkeliers. In de VS ook wel bekend als Black Friday. De term is ondertussen ook overgewaaid naar Nederland en steeds meer bedrijven bieden leuke kortingen aan om zo meer klandizie te trekken.

Waarom Thanksgiving

Als Christmas girls zijn we best wel Amerikaans en Brits georiënteerd. Hierdoor sta je stil bij feestdagen die anders zijn dan die in Nederland. In een jaar waarbij de wereld op zijn kop staat en veel mensen door zware stormen gaan is dit iets moois om bij stil te staan. Waar ben je dankbaar voor?

In een tijd waarbij veel mensen geteisterd worden door o.a. gezondheidsproblemen, financiële tegenvallers en een nieuwe manier van leven etc. is het niet altijd makkelijk om hiernaar te kijken. Daarom is het juist zo goed om hier eens bij stil te staan.

Persoonlijk

Wij, als Christmas girls, zijn God dankbaar voor onze familie en vrienden. De mensen die door dik en dun naast je staan en met je staan. Wij zijn dankbaar dat ondanks onze struggles we als gezin sterk zijn en daar binnenkort een officiële aanhang aan mogen toevoegen. Wij zijn dankbaar dat we in een land leven waar vrijheid is, waar prachtige initiatieven ontstaan van mensen die naar elkaar omkijken. Wij zijn dankbaar voor onze frontlinie, die dag aan dag voor ons strijden. Onze essentiële beroepen maar ook al diegenen die hun steentje bijdragen zonder credits. Wij zijn dankbaar voor jullie, dat we op onze manier een stukje positiviteit mogen brengen met iets wat we ontzettend leuk vinden; kerst!

Samen

Net als kerst is Thanksgiving een feest dat je niet alleen viert. Dit doe je samen. Samen, in een tijd als deze is niet altijd even makkelijk. Hoe kan jij hier iets in betekenen?

  • Kook voor een ander: kook een keer wat voor een ander en bespreek dit onder het eten. Maak er iets gezelligs van. De RIVM- regels geven ons een klein beetje ruimte om hier toch iets mee te doen. En tegenwoordig is er een skala aan recepten te krijgen ongeacht de grootte van het gezelschap. Van Turkey dinner tot vegetarische varianten, er is genoeg om uit te proberen. Zeker ook leuk om alvast te oefenen met recepten voor kerst. 

  • Bel een ander. In deze generatie bellen we niet vaak meer maar juist nu je mekaar niet altijd fysiek kan zien is dit een leuk alternatief.

  • Stuur een kaartje! Hoe leuk is het om nu iets in de post te krijgen? Gewoon een “ik denk aan je” of een leuk berichtje. Een stuk persoonlijker en superleuk om te krijgen.

  • Bedankje. Als er mensen zijn waar je dankbaar voor bent, spreek het uit. Stuur een berichtje, een presentje. Laat weten dat ze iets voor je betekenen.

Until next time,

The Christmas girls

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: