Charlotte Russe mini’s

Charlotte Russe, een heerlijk bavarois-achtige toetje van frambozen. Perfect voor wanneer je gasten ontvangt en handig om van te voren te maken. Het idee om een keer een Charlotte Russe uit te proberen kwam na het kijken van een aflevering van Downtown Abbey. Als je bekend bent met de Britse serie dan kan het je niet ontgaan zijn dat mrs. Pattmore regelmatig allerlei lekkernijen op tafel zet. Wij spraken onze innerlijk chef aan en deden een poging.

Aangezien wij geen van beide ervaring hebben met het maken van toetjes hebben we gekozen voor Charlotte Russe mini’s. Je zou meteen met een grote Charlotte taart kunnen beginnen maar een mini heeft toch wel iets schattigs.

De geschiedenis

De Charlotte Russe is een bedenksel van de grote Franse chef Marie-Antoine Careme (1784-1833) die het dessert vernoemde naar de dochter van zijn voormalige werkgever koning George IV van Engeland – prinses Charlotte – en zijn huidige Russische werkgever Tsaar Alexander de Grote (de Rus).

Er zijn echter meerdere varianten van de Charlotte Russe. Grote en kleine formaten, smaken zoals framboos of sinaasappel. Je kan er werkelijk alle kanten mee opgaan.

Wij hebben gekozen om 4 stuks te maken met een recept van chickslovefood. We hebben er echter wel onze eigen twist aan gegeven. De bereiding neemt ongeveer 2 uur en 35 minuten in beslag maar voor het uiteindelijke resultaat hebben we de toetjes een nacht in de koelkast gelaten. Voor dit recept kun je het toetje het beste een dag van tevoren maken.

Wat heb je nodig?

 • 350 g lange vingers
 • 2 blaadjes gelatine
 • 50 ml kokend water
 • 300 g frambozen
 • 100 g crème fraîche
 • 120 g roomkaas
 • 50 g poedersuiker (en een beetje voor de versiering)
 • Optioneel: slagroom
 • 4 lintjes voor rondom de taartjes

Naast de ingrediënten heb je ook wat keukenapparatuur nodig.

 • blender/ food processor
 • mok/glas van 8cm
 • mengkom
 • diep bord
 • huishoudfolie
 • waterkoker
 • garde
 • maatbeker
 • optioneel: vijzel

Wat ga je doen?

Pak 4 mokken/glazen met een diameter van 8 cm. Zorg ervoor dat het geen schuin lopende mokken of glazen zijn. Bedek de binnenkant vervolgens met huishoudfolie.

Daarna neem je een aantal lange vingers en stamp je die helemaal plat in een kom of vijzel. De lange vingers moeten echt een verkruimeld poedertje worden. Zorg vervolgens dat van elke mok de bodem bedekt is met de verkruimelde lange vingers. Zet in elk mok 8 lange vingers rondom tegen de rand van de mok met de gesuikerde kant aan de buitenkant. Als er toch een stukje ruimte overblijft tussen de lange vingers, pak dan een extra lange vinger en schaaf deze met een mesje totdat de vinger dun genoeg is om de kier in de mok te vullen.

Doe daarna de gelatine in een diep bord en giet hier 3 eetlepels koud water over. Laat in 1 minuut zacht worden. Voeg het kokend water toe en roer totdat de gelatine is opgelost. Zet dit even opzij zodat je naar de volgende stap kan gaan.

Pureer 250 gram van de frambozen in een blender of food processor. Voeg de crème fraîche, roomkaas en poedersuiker toe en meng met een garde tot een glad geheel. Voeg als laatste de gelatine toe. Meng dit nog een keer goed door.

Een twist

Vanaf hier kan je twee dingen doen. Het recept van Chickslovefood geeft aan om de kopjes nu te vullen met het frambozenmengsel en ze voor minimaal 2 uur in de koelkast te zetten. Bij ons mislukte deze poging.

Wij hebben daarom eerst het frambozenmengsel zelf in de koelkast gezet voor minimaal 2 uur. Daarna het mengsel in een boterhammenzakje gedaan en in de mokken gespoten. Vervolgens hebben we de toetjes de rest van de dag en nacht in de koelkast laten staan en pas daarna eruit gehaald.

Kijk wat voor jou werkt. Wij raden echter aan om de toetjes pas een dag erna uit de koelkast te halen.

Presentatie

Wanneer het tijd is om de toetjes te presenteren haal eerst voorzichtig de taartjes uit de kopjes. Trekt niet te hard want anders loop je het risico dat de toetjes uit elkaar vallen. Verwijder de folie en versier de bovenkant met de overige frambozen. Een alternatief kan zijn om eerst wat slagroom op de bovenkant te spuiten en dan pas de frambozen erop. Maak het toetje af met wat poedersuiker en een strik rondom de lange vingers. Zet het vervolgens op het bord waarop je het wilt presenteren.

Het eindresultaat

Het eindresultaat is ontzettend lekker en prachtig om naar te kijken. Je gasten zullen er zeker van op kijken als ze dit krijgen. Voor ons mislukte de eerste poging maar we hadden genoeg voor een tweede poging en die is aardig gelukt. Wees niet bang om dingen uit te proberen. Dat maakt kokerrellen juist zo leuk. Ontdek nieuwe dingen en kijk of het je lukt.

Ga jij een poging wagen? Laat ons weten hoe het geworden is in de reacties of op onze socials. Vergeet je ook niet aan te melden op de blog met je email. Dan mis je nooit een post!

Stay tuned,

The Christmas Girls

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: