Kerst tonijn salade

Tijd voor iets lekkers! Wat jullie misschien nog niet weten is dat wij ontzettend veel van lekker eten houden. Eten is in ons gezin altijd heilig. Het maakt niet uit wat je dieetwensen of allergieën zijn: eten moet lekker zijn en is altijd de moeite waard. Daarom delen wij vandaag één van onze familie recepten. Tonijn salade ala The Christmas Girls!

Dit gerecht is al jaren in de familie en is een gegarandeerde hit. Perfect voor feestjes, picknicks of een gezellige vrijdag avond voor 2. Het is makkelijk te maken en heerlijk smullen.

Wat heb je nodig?

 • 2 blikken tonijn in olie (niet in water!)
 • grote ui
 • een handje vol zoetzure cocktail augurken
 • 4 eetlepels romige mayonaise
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel paprika poeder
 • 1 theelepel curry poeder
 • 1 grote theelepel surinaamse sambal
 • een scheut citroensap
 • stokbrood of toastjes
 • Mengkom
 • vork

Instructies

Open de blikken tonijn en laat eerst de olie eruit lekken. Zorg dat alle olie eruit is en dat de tonijn wat aan de droge kant is. Als je tonijn nattig is dan zit er nog teveel olie in.

Zodra de olie eruit is doe de tonijn in een mengkom en maak met een vork de tonijn moot los. Dit zorgt dat je straks makkelijk kan mengen. Doe hier de 4 grote eetlepels mayonaise bij en meng alles goed. De tonijn is het lekkerst met een romige en vette mayonaise. Je kan dit wel vervangen door een slanke variant, maar dan moet je straks de smaak wel balanceren en moet je meer kruiden gebruiken.

Snij de ui in stukjes. Wij houden ervan als de ui wat knapperig is dus pakken we iets grotere stukjes. Doe hetzelfde met de augurken. In dit recept zijn cocktail augurkjes gebruikt maar elke augurk is prima.

Doe de stukjes ui en augurk in de mengkom en mix alles goed. Het grote werk is nu gedaan. Tijd voor de smaak bom. Dit recept zit vol specerijen. Wij geven hier een indicatie aan maar dit kan variëren met zowel je persoonlijke smaak als met de soort tonijn. De ene keer heb je minder kruiden nodig terwijl je de andere keer juist meer moet toevoegen. De sleutel tot dit recept is: proeven, proeven, proeven! Door tussendoor een klein stukje te proeven weet je exact of je goed op smaak zit of juist niet.

Begin met de ketjap manis, daarna de peper, paprika poeder en curry poeder. Lekker mengen en even kijken of je tonijn al op smaak komt. Als dit naar wens is pak je een scheut citroensap. Als laatste de theelepel surinaamse sambal. Het recept is het lekkerst met een kleine bite. Ben je geen pittig eten gewend dan kun je dit ook in kleine stapjes toevoegen zodat je niet over je eigen grens gaat. Eventueel kan een sambal Badjak extra pittig ook. Is een iets mildere en minder zoute sambal variant.

Serveren

Je tonijnsalade is klaar. Perfect voor op toastjes of stokbrood naar keuze. Let op: als de tonijn de hele avond buiten de koelkast staat kun je de rest niet meer bewaren. Weet je niet of alles op gaat? Hou dan een bakje achter in de koelkast. Je kunt de salade dan altijd aanvullen. Heb je dan nog over? De volgende dag is de salade op een sandwich naar je werk of voor een picknick echt geweldig. Een blaadje sla ertussen en je bent klaar.

Als de tonijn vanaf het begin in de koelkast is gebleven dan kun je de salad tot max 2 dagen erna opeten.

Variatie

Wil je toch een frisse twist geven aan de tonijnsalade? Doe er dan stukjes appel bij. Heerlijk fris en net weer even anders.

Wij zijn zeer benieuwd wat jullie hiervan vinden. Laat het ons weten door een reactie achter te laten op de blog of op onze socials.

See you soon!

The Christmas Girls 🎄

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: