Het Kerstpakket

De tijd van kerstpakketten is weer aangebroken. Wat krijg je dit jaar van je werkgever? Is het een mooi pakket gevuld met lekkernijen of juist een bon waarmee je iets leuks kan uitzoeken? Ieder jaar is het weer een verrassing. Het is leuk om ze te krijgen en ook leuk om ze te geven. Bij ons zijn kerstpakketten altijd een happening. We pakken het met z’n alle uit en genieten van deze blijk van waardering. Want dat is immers de gedachtegang van het kerstpakket.

Het ontstaan   

Het kerstpakket komt uit de 19e eeuw. Het bewaren van voedsel ging toen anders dan nu en was wat beperkter. Het is begonnen bij de boeren. Daar was het in sommige streken de gewoonte om de boer en zijn gezin een zalig kerstfeest te wensen. De boer sprak dan zijn dank uit in de vorm van voedsel. Daarnaast gaven de boeren eten mee aan hun inwonende knechten en dienstmeisjes als ze de kerst mochten doorbrengen bij familie. De inhoud van het kerstpakket bestond toen voornamelijk uit levensmiddelen. Dit maakte het kerstfeest extra feestelijk. Pas later is deze traditie overgenomen en zijn steeds meer mensen pakketten gaan uitdelen voor hun medewerkers.

Als je nog iets verder terug gaat in de tijd heb je ook de originele “Christmas Hamper”. De rietenmand vol lekkers is terug te leiden naar 1066 toen Willem de Veroveraar Engeland regeerde. De manden werden gevuld met voedsel en soms ook kleding. Het werd dan als barmhartig gebaar gegeven aan de armen.

De gedachte                                        

De meest voorkomende reden voor het geven van een kerstpakket is een blijk van waardering. Wat bij de boeren is begonnen is inmiddels uitgegroeid tot een traditie hier in Nederland. Het is een samengesteld cadeau om iets extra’s te doen met de feestdagen.

De samenstelling                           

In het begin bestond het kerstpakket voornamelijk uit levensmiddelen. Tegenwoordig is ook het eigenkeuzeconcept erg populair. In plaats van het traditionele pakket kun je nu zelf via internet iets kiezen naar wens of doneren aan een goed doel.

Trends       

Door de jaren heen zijn er trends ontstaan binnen kerstpakketten. Dit jaar zien we de volgende dingen terug:

  • Eten uit diverse landen: denk aan Mexicaans, Italiaans, Spaans en Aziatisch. Veel voorkomende thema’s die regelmatige terugkeren. Wat dit jaar wel nieuw is zijn de invloeden uit het Midden Oosten. Mezzes, olijven, kruiden en specerijen.

  • Veel detail en kleur, voornamelijk in de verpakkingen. Dit is ook terug te zien bij de non-food producten.
  • Spel elementen: erg in op dit moment. Hoe leuk is het als je een spel kunt spelen uit je kerstpakket? Iets anders is dat het kerstpakket verpakt is in een spellendoos of een schatkist. Je hebt ook pakketten die bestaan uit puzzel onderdelen. Deze pakketten hebben als thema “tijd doorbrengen met elkaar”.
  • Duurzaam en biologisch. Thema’s die niet meer weg te denken zijn bij kerstpakketten. De kerstpakketten bevatten diervriendelijke en milieu vriendelijke producten.

  • Avontuur: we vinden het allemaal leuk om op vakantie te gaan of te genieten van vrije dagen. Lekker buiten een dagje uit naar een pretpark, bos- of strand wandelen, picknicken. Hierdoor krijg je pakketten met to-go spulletjes. Een vuurkorf, rugzak, tas, dopper zijn een aantal van de opties die nu veel voorbij komen.

  • Fashion en Food: het moet tegenwoordig niet alleen lekker smaken maar het moet er ook nog eens mooi uitzien. Van kookboek tot pannenset kom je in dit thema genoeg tegen.
  • Kerst met familie & vrienden. Gezelligheid met elkaar is belangrijker geworden, zeker na de corona tijd. Daarom pakketten met een lekkere fles wijn en mooie wijnglazen, pannen of servies, recepten met gerechten die gedeeld kunnen worden.
  • Dit jaar zijn de pakketten vol met voedsel weer booming door de economische crisis. Steeds meer pakketten komen voorbij met producten waar je echt wat aan hebt deze winter.

Geslaagd

De gedachte achter een pakket is het stukje waardering van de werkgever naar de werknemer. Het is het leukst als het past bij de tijd en het een warm gevoel achterlaat. Een leuke kaart van de werkgever met een boodschap geeft daarin soms ook een persoonlijke touch.

Delen

Een kerstpakket is leuk om te krijgen maar ook om te geven. Wij geloven niet alleen in het inspireren van elkaar maar ook in het omzien naar elkaar. Daarom is het ook leuk om je kerstpakket met iemand te delen. Als je zelf in je gezin meerdere pakketten ontvangt kun je het ook overwegen om het aan een ander te geven die het minder breed heeft. In het kader ‘The Spirit of Christmas’. Als er producten inzitten die je zelf niet nodig hebt of niet gebruikt geef het door. Laat de blessing en waardering die jij hebt ontvangen ook iets betekenen voor een ander.

Wat hoop jij graag terug te zien in je kerstpakket? Laat een reactie achter onder de blog of op onze socials.

Stay tuned!

The Christmas Girls 🎄

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: