Een Gingerbread House

Een mooie klassieker die dit jaar natuurlijk niet mag ontbreken: het kerst peperkoekhuisje! Onder het genot van een heerlijk theetje en de kersttonen van Jamie Cullem beginnen the girls aan iets nieuws. Voor Carmen een “walk through memory lane”, voor Yardéna een eerste keer. Met schalen snoep, een paar kerstkoekjes en wat versieringen gingen de girls aan de slag.

Vriendschap

Beide dames hebben niet echt een bakachtergrond daarom zochten ze hulp van een ervaren bakster en goede vriendin, Michelle. Michelle en Yardéna hebben elkaar 20 jaar geleden op de middelbare school ontmoet en hebben er ondertussen een 18-jarige vriendschap op zitten. In die jaren is Michelle bekend geworden als de bakster van de buurt. Van koekjes tot taarten, er zit van alles in haar arsenaal. Kortom, de perfecte persoon om de girls mee te nemen in de wereld van peperkoek.

Carmen, Michelle & Yardéna

Korte geschiedenis

De oorsprong van peperkoek is te herleiden tot de oude Grieken en Egyptenaren. In de vroege middeleeuwen werd het kruid overgebracht vanuit het Midden-Oosten waarin het steeds meer z’n greep kreeg op Europa. Koningin Elizabeth I uit Engeland kwam met het idee om mannetjes van peperkoek te maken. Het peperkoekhuisje zelf kwam in beeld n.a.v. de publicatie van ‘Hans en Grietje’ door de gebroeders Grimm in Duitsland. Door de jaren heen is het een steeds bekender fenomeen geworden waardoor het in o.a. Noord-Amerika ondertussen niet meer is weg te denken.

Het recept

Zoals we al zeiden, zijn wij geen van beide echte bakprinsessen. Daarom heeft onze expert van te voren al stukken gebakken met behulp van het recept van Allerhande. Alle ingrediënten en instructies zijn terug te vinden in het linkje. Een tip van onze bakster: als je het rauwe ei vervangt door eipoeder kun je het huisje wat langer bewaren. Eipoeder kun je o.a. vinden bij FunCakes. Zie hier.

Om het wat makkelijker te maken is er voor het huisje dit keer gebruik gemaakt van de AH Mallen voor een koekhuisje. Deze zijn te vinden via de website van Allerhande of klik door op het linkje voor het koekhuisje. Uiteraard kun je op internet natuurlijk nog genoeg andere mallen of vormpjes vinden.

Om het huisje in elkaar te zetten werd er gebruik gemaakt van zelfgemaakte karamel. Wat een klusje. Snel werken en ondertussen zorgen dat je zelf niet onder zit! Niet helemaal gelukt maar wel super leuk om te doen. Je bent echt lekker samen aan het werk. Een beetje muziek erbij en je hebt al gauw je eigen feestje.

Voor de icing is het recept gebruikt van Laura’s bakery voor Royal Icing. Wat is er nu leuker dan met een spuitzak aan de gang te gaan en allemaal vormpjes en versieringen te maken? Heerlijk. We hebben er intens van genoten. Het is daarom ook te begrijpen dat het maken van een peperkoekhuisje bij steeds meer mensen een traditie wordt die niet meer is weg te denken.

Family time

Een ding is zeker, het versieren van een koekhuisje is de ultieme kerstactiviteit voor met het hele gezin. Geniet samen van het decoreren onder het genot van je favoriete kerstmuziek en een lekker bakje thee of warme chocolademelk met marshmallows.

Dit was voor ons een eerste poging. Misschien een volgende keer proberen we (met hulp) alles te bakken from scratch.

Wat is jouw ultieme kerstactiviteit om te doen met de familie? Let us know in the comments of op onze socials.

Stay tuned for more,

The Christmas girls

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: