The Christmas Table

Het is bijna kerstavond. Familie of vrienden komen eten. Er is over het menu nagedacht. Nu komt de aankleding. Hoe gaat jullie kersttafel eruit zien? We hebben een aantal tips en voorbeelden voor jullie op een rij gezet.

Het Thema

Het eerste wat je doet is besluiten welk thema je neemt. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van wat je met de rest van de decoratie heb gedaan in je huis. Tip: bekijk alvast welke kerstthema’s je leuk vindt online of in bladen en/of Pinterest. Maak eventueel ook van te voren een Moodboard met bijvoorbeeld Canva.

De trends voor tafeldecoratie de dit jaar zijn:

Glamour

Wit met goud en zilver. Kaarsen en theelichtjes, uilen en rendieren. Vouw je servetten als waaier en strooi nog wat sparkles op tafel. Zet een paar glazen met bling op tafel met goud bestek en de look is compleet.

Traditional

Kies voor de traditionele kleuren rood & goud. Neem een donkergroene tafelloper met bijvoorbeeld geruiten servetten. Voeg wat kersttakken op tafel toe met kerstballen en gouden kandelaren. Dit geeft een heerlijke warme gloed.

Pink Glam

Je gaat voor de poeder roze winterpracht. Deze stijl matched prachtig met gouden details. Sneeuwmannetjes, uilen en rozen in wit, roze of pastels geven dit thema een winter wonderland gevoel. Maak het af met wat veertjes of eiffeltorentjes.

Forest

De natuurlijke stijl van groen met houttinten en warme oranje tinten doen je aan Indian Summer denken. Gebruik natuurlijke materialen en combineer die met ornameten in het zelfde thema. Een warm herfst kleurenpallet.

Kleur

Bedenk vervolgens het kleuren schema. Dit loopt gelijk samen met je gekozen thema. Kies kleuren die elkaar complimenteren en mooi met de rest van je decoratie passen.

Planning

Voordat je begint met kopen, kijk eerst wat je al in huis hebt. Het is vaak de kunst om te stylen met wat je al hebt. Haal eventueel al wat spullen tevoorschijn en maak een inventarisatie. Bepaal aan de hand daarvan wat je nog moet bij kopen. Maak dan ook een lijstje van de items die je nodig hebt. Daarna ga je goed georganiseerd op zoek naar de juiste accessoires om je tafel een kerstmetamorfose te geven.

Denk aan tafelkleed / tafelloper en servetten + eventueel servetringen, glazen en tafel decoratie. Dit kan van alles zijn. Denk hierbij ook aan kandelaars met kaarsen en/of kerstfiguren, kerststukken of kersttakken.

Om het geheel perfect af te stylen kun je ook besluiten je eetstoelen te versieren met een strik, sjerp of een kerst cover. Je geeft zo de tafel een metamorfose. Niets is te gek, je kunt het naar eigen smaak stylen.

Ga op tijd op zoek naar de spulletjes die je wilt hebben. Kijk in de verschillende winkels en online.

De Basis

Je dekt de tafel van binnen naar buiten, te beginnen met het mes en de vork voor het hoofdgerecht. Zo leg je het bestek van ieder gerecht naast elkaar. Het buitenste bestek gebruik je als eerste, daarom leg je het zo neer.

Het bestek leg je 1cm van de rand van de tafel. Je vork ligt links en je mes en lepel liggen rechts. Het dessert bestek leg je als laatste neer en ligt boven het bord, waarbij het lepeltje naar links wijst en het vorkje naar recht. De wijnglazen plaats je in een schuine lijn. Dus het eerste glas komt boven het buitenste mes en dan werk je schuin naar boven verder met eventuele volgende glazen.

Onze tip: Mocht je verschillende borden hebben, koop een gekleurd onderbord en combineer dat met verschillende borden. Je start met een onderbord, daarop zet je een groot bord (kleiner dan het onderbord), daarboven op een kleiner ontbijt bordje. Heb je geen verschillende borden, koop een aantal leuke borden met bijvoorbeeld een bijzonder kleurtje of een mooi dessin. Op deze manier heb je een unieke look voor de kersttafel.

Menu kaartjes

Een ander idee is om leuke menu kaartjes te maken voor op tafel. Je kunt bijvoorbeeld achterop de menu kaart een persoonlijke kerstwens voor iedereen schrijven. En als je toch bezig bent maak je gelijk leuke naamkaartjes voor iedereen. Geeft ook een personal touch aan het geheel.

De Tafel

Het dekken van een mooie kersttafel is voor ons net zo belangrijk als het eten wat je de gasten serveert. Dit maakt het extra feestelijk.

Persoonlijk geloven wij wel dat iedere tafel een centerpiece nodig heeft. Ga je voor een kerststolp op tafel of kies je voor een kerstloper? Kerstverlichting op tafel of groene takken/ strikken? Denk ook na over de hoog laag verhoudingen. Als je de hoogte in gaat hou je ook extra ruimte over op de tafel. Wat ook een super leuk idee is om een tafelklem te gebruiken en deze feestelijk te versieren. Deze zijn tegenwoordig overal te koop.

Onze tip: gebruik wijnglazen op z’n kop, doe daar kerstviersiering in en strooi daar wat kerstsneeuw of sparkles om heen. Zet er bijvoorbeeld mini kerstboompjes of ornamantjes omheen en Voila! Het ziet er super leuk uit.

Inspiratie nodig? Kijk dan op Pinterest of in tijdschriften.

Zijn jullie al aan het nadenken over je tafelindeling? Heb je al toffe ideetjes? Of wil je weten waar je een aantal leuke dingen kan kopen? Laat het ons weten via de comments of op onze socials.

See you soon,

The Christmas Girls

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: