Christmas on a budget

De feestdagen zijn al gauw momenten waar we best wat geld uit geven om het leuk te maken. Je hebt de boodschappen, decoraties, cadeaus, giften etc. Maar er zijn ook momenten waar we wat krapper in onze portemonnee zitten. Wat doe je dan om er toch een geweldige kerst van te maken?

Brainstorming

On a budget

Daarom vonden wij het een uitdaging om eens te kijken naar “Christmas on a budget”. Wat is er allemaal te krijgen, waar kun je leuk shoppen en hoe pak je zoiets nu aan? We zijn alvast gaan speuren naar leuke, budget-friendly producten. Er is echter wel een flinke vertraging bij de leveranciers voor kerstartikelen dus veel winkels hebben hun voorraad nog niet binnen.

Planning

De sleutel om een leuke kerst met heerlijk eten, cadeautjes & decoratie te hebben is ruim op tijd beginnen met het plannen en organiseren zodat je een “game plan” hebt voor kerst. Hoe eerder je begint met je planning, hoe beter je het aan kan pakken.

The budget

Als eerste is het handig om een budget te bepalen voor kerst en te bepalen met wie je deze dagen wilt vieren. Vier je het alleen met je gezin? Eten je schoonouders mee? Of wil je die eenzame buurman van de hoek ook uitnodigen? Dit zijn allemaal belangrijke beslissingen die bepalen welke richting je op gaat. Als je hier ook nog eens leuke uitjes wilt ondernemen moet je dat van te voren bedenken.

Decoratie @ Action

Food

Als je weet met wie of bij wie je de Kerst gaat vieren is het handig om vooraf je menu te bepalen voor beide dagen. Wat ook super leuk is om samen met de mensen met wie je de kerst viert het menu te verdelen; wie maakt wat? Hierdoor krijg je variatie en kun je de kosten verdelen.

Het is altijd leuk om een drie gangen diner te maken voor 1e kerstdag. Je hebt dan een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

Voorgerecht: soepje of een salade of een garnalen cocktail. Denk hierbij aan een licht gebonden soepje of een heldere boullion.

 • Zelfgemaakt: ga naar de markt of kies voor aanbiedingen in de supermarkt.
 • Salade: kies verschillende sla soorten. Dat is lekker en mooi qua opmaak. Kies paar leuke ingrediënten zoals tomaatjes, croutons en bijvoorbeeld aardbeien of kaasjes. Maak daarbij zelf een lekkere dressing.

Er zijn online zoveel leuke menu’s en receptjes te lezen. Zowel voor de doorgewinterde kok als voor degenen die bijna nooit koken.

Hoofdgerecht: vlees, vis of vega. Tegenwoordig is er zoveel te krijgen en ook makkelijk te bereiden. Kalkoen, kip, rundvlees en voor de liefhebber wild. Een rollade doet het ook altijd goed en kost niet al te veel.

Qua vissoorten kun je ook denken aan zalm, forel, of baars. Kies je voor vis dan zal je rekening moeten houden met een kortere bereidingstijd. Heerlijke visgerechten met groente zijn een lust voor het oog. Zoek online voor leuke recepten of kijk in leuke foodmagazines.

 • Tip: Op de markt zijn alle vissoorten tegen goede prijzen te verkrijgen. De visboer heeft vaak ook goede recepten.

Nagerecht: taart, cake, ijs en pudding. Hier is er van alles mogelijk. Het kan zo gek of zo simpel als je zelf wilt. Gebruik bijvoorbeeld ook Pinterest voor leuke ideetjes.

Natuurlijk is gourmetten of zelf pizza’s maken ook een idee met kids.

Cadeautjes

Je kunt er voor kiezen om iedereen een cadeautje te geven. Maar het is ook leuk als je met meerdere gezinnen of mensen Kerst viert en bijvoorbeeld lootjes trekt of suprises maakt. Laat iedereen dan ook een verlanglijstje maken. Als je dit op tijd weet dan heb je langer de tijd om op zoek te gaan naar de juiste cadeautjes. Dit geeft je ook de tijd om winkelfolders en aanbiedingen te volgen. Eigen gemaakte cadeautjes geven is natuurlijk ook leuk.

 • Een gebreide/gehaakte sjaal of muts, een zelfgemaakte krans of vogelhuisje of model vliegtuigje. Kinderen kunnen ook meedoen aan het knutselen. De mogelijkheden zijn ontelbaar.
 • Om feestvreugde te verhogen is het ook leuk om hier een familie activiteit van te maken. Gezamenlijk heb je een soort speurtocht naar cadeautjes of knutsel projecten.
Cadeaus @TK Mexx
TK Mexx
Bad ballen

Decoraties

Start met een inventarisatie van wat je al hebt. Maak een lijstje met wat je dit jaar wil of nog erbij wil hebben. De winkels starten ieder jaar vroeg met allerlei decoratie. Action en TK Mexx hebben al het een en ander liggen. Kijk ook bij een Kruidvat, Big Bazar, So Low of Prijsvechters. Vergeet ook de (super)markten niet. Daar kom je soms ook leuke pareltjes tegen.

Ga op tijd op pad en schroom niet om nu al decoratie te kopen als je het tegen komt. Daarnaast onze gouden tip: de Kringloop of Marktplaats. Als je van vintage houdt dan zijn hier allerlei schatten te verkrijgen tegen kleine prijsjes. Daarnaast kun je zelf ook jouw oude kerstversiering daar inleveren of verkopen. Dit is tevens ook milieubewust en zorgt en dat een ander ook tegen een leuke prijsje leuke kerstspullen kan vinden.

Uitjes

Meestal zijn er leuke shows, pretparken of bioscoop films tijdens de kersvakantie. Kies ervoor om dit ruim vooraf te plannen. Dit soort dingen zijn vaak al van tevoren bekend en soms kom je daar ook nog wel eens leuke aanbiedingen voor tegen.

Notenkraker @ Action
 • Bedenk met wie je Kerst wilt vieren en welke dingen jullie leuk vinden.
 • Kijk wat er rond de feestdagen komt of beschikbaar is.
 • Houd acties, folders en reclames in de gaten. Online staat er vaak ook veel.
 • Kijk bijvoorbeeld ook Vakantieveilingen of Hotelspecials ed. Er zijn overal kortingen te verkrijgen.
 • Gebruik je airmiles.
 • Vraag voor je verjaardag bioscoopbonnen.
 • Spaar voor een weekendje weg.
 • Check B&B’s scheelt ook weer geld.
 • AH acties

Je kunt genoeg mogelijkheden bedenken. Er is altijd wel iets te vinden. De gouden tip is gewoon: Plan op tijd!

Challenge

Op dit moment zijn er nog weinig winkels die kerstspullen hebben liggen. Mede ook vanwege de vertragingen met de leveringen. Daarom komt er over een aantal weken een deel 2. Wij kunnen natuurlijk allerlei tips geven over hoe je een budget-vriendelijke Kerstmis kan vieren. Maar het is nog leuker als we dat kunnen laten zien. Dus zodra de winkels bevoorraad zijn laten wij zien wat je allemaal met een bepaald budget kan doen. To be continued.

Spirit of Christmas

Kerst doe je natuurlijk niet alleen, maar samen. Daarom delen wij onze Tips & Tricks met jullie en vragen we jullie bij deze om dat zelf ook te doen. Heb je leuke ideetjes of weet jij nog leuke winkels of budgetcadeaus? Laat het ons weten door een comment te geven op de blog of op onze social media.

See you soon!

The Christmas Girls

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: